## Question

Download Solution PDF# A man covers three stretches of 24 km each at 6 km/h, 8 km/h and 12 km/h, respectively. His average speed over the whole journey is:

## Answer (Detailed Solution Below)

**Free Tests**

## Detailed Solution

Download Solution PDF**Given:**

Three stretches of distance 24km

Three speeds 6 km/h, 8 km/h and 12 km/h

Formula:

Distance = Speed × Time

Average speed = \(\frac{ Total\ Distance}{Total\ Time}\)

Calculation:

Let t1 , t2 , t3 be the three time period

t1 = 24 / 6 = 4 hours

t2 = 24 / 8 = 3 hours

t3 = 24 / 12 = 2 hours

Total distance = 3 × 24

= 72 km

Total time = t1 + t2 + t3

= 4 + 3 + 2

= 9 hours

Average speed = \(\frac{ 72}{9}\)

= 8 Km/h

Answer is 8 Km/h

Last updated on Jun 7, 2024

DSSSB Junior Secretariat Assistant Skill Test Result has been announced. The selection process includes a written exam and skill test. Candidates who will be finally selected for the DSSSB Junior Secretariat Assistant will get a salary range between Rs. 5,200 to Rs. 20,200. Candidates must download and practice questions from the DSSSB Junior Secretariat Assistant previous year papers. Attempting the DSSSB Junior Secretariat Assistant mock tests is also very essential.